عمادة البحث العلمي

ألاهداف:

-   تأكيد هوية جا معة السلام،  ودعم البحوث، وحل المشكلات عبر الجامعة .

-   البحث عن تمويل المشاريع البحثية .

-   تزويد المزارع  بالمعارف والمهارات والتقانات الضرورية التي تعينهم على المشاركة في تنمية المجتمع فى ولاية غرب السودان وتحقيق تطلعاتهم.

-   توفير فرص الالتحاق بالدراسات العليا بجامعة السلام علي أساس القدرة والكفاءة مع وضع اعتبار خاص لبعض فئات الموسسات بولاية غرب كردفان.

-   الاستجابة لإحتياجات سوق العمل وخدمة المجتمع وتزويده بالخبرة الضرورية في مجالات التنمية الاقتصادية والاجتماعية والثقافية، وكذلك تزويد المجتمع المحلي بنتائج البحوث وتطبيقها في المجتمع المحلي.

-   تطوير البحث العلمي التطبيقي ونشر نتائجه ومساهمته في التنمية الشاملة بالبلاد.

-   تطوير استخدام التقانات الحديثة لدعم العملية الزراعية بالولاية.

-   بناء القدرات وتطوير أعضاء هيئة التدريس بالجامعة، وذلك بالمشاركة في المؤتمرات المحلية والإقليمية والعالمية.

-   التعاون الدولي وتمتين الصلات العلمية بين جامعة السلام ومثيلاتها في السودان و العالم.

-   الوفاء بالتزامات العملية التعليمية وتمويل البحث العلمي باعتباره خدمة عامة وتشجيع القطاع الخاص علي المشاركة في التعليم العالي.

-   الاستثمار في مجال الأبحاث التطبيقية بالولاية ..
-   تنويع مصادر البحث العلمي وذلك بتفديم المقترحات للمنظمات الإقليمية والعالمية.

المشاريع الفائزة لعام 2018- 2020

Strengthening beekeeping value chain in West Kordofan State, Sudan

الجهات المشاركة:

1-جامعة كردفان.

2- البحوث الزراعية – شمال كردفان.

3-وزراة الزراعة – غرب كردفان.

هذا المشروع ممول من منبر الجامعات الإفريقية لبناء القدرات في مجال الزراعة في إفريقيا

Regional Universities Forum for Capacity Building in Agriculture (RUFORUM)

وذلك كمنحه دراسية لدرجة الماجستير وسوف يعلن عنها لاحقا.

المشاريع المفدمة للتمويل عام 2018م

• Improvement of Dairy cattle Production in Different Management systems in West Kordofan state.

• Promoting production of dual purpose goats for enhancing food and nutrition security in West Kordofan, Sudan.

The aim of the present work is to evaluate:

• Avail to cross-bred goats for distribution to low income families to improve family nutrition.
  • Evaluation of milk yield, reproductive and growth performance of half-bred (50% desert X 50%Saanen) and with local desert goats.
  • Determination of survival rate of cross-bred goats.
  • The project will be as administration farm to the society to represent a practical applied extension.
  • Evaluate of the general performance of the cross-bred goats in the harsh environment of west Kordofan state.
  • Efficient utilization of the available concentrates such as ground nut cake, Roselle seeds, sesame cakes and Dura seeds) as supplements to improve the productivity of the goats.
  • Utilization of the molasses and ground nut hulls as additional feed supplements.
  • Distribution of cross dairy goats (desert X Saanen) to the farmers and semi-nomads and poor families at Al Fulla town (west Kordofan state).
  • Settlement of the migrated families from Darfur area whom effect with war and habitation the villages in east Darfur.

• Degradation characteristics of some Sudanese grasses, shrubs and feed ingredients using in Sacco and gas production techniques for ruminants.

1- The present study will be conducted with the objective of testing the degradation characteristics of some forages, shrubs and local feed ingredients using both the in sacco and gas production technique, also by digestibility tails . The other aim of the present work is to evaluate:

2- The present study was conducted with the objective of testing the degradation
characteristics of some plant species using gas production techniques to rank grasses according to their nutritive value.
3.Efficient utilization of the available concentrates such as ground nut cake, Roselle seeds, sesame cakes and Dura seeds as local supplements to improve the productivity of animals.

4-Evaluation of the unpalatable range grasses as additional feed source in the dry season.

5-Characteristics most palatable plant species by in vivo and in vitro methods will help us to reseeding range land with best species.

6-evaluate and determine  the anti-nutritional factors in plant species and how to reduce it